توضیحات
معرفی:
این پرسش بنیادی در کتاب های علمی که موجودات زنده چگونه و چرا پیر میشوند قرنهاست که ذهن دانشمندان را مشغول کرده است. هزاران نظریۀ رقیب در زمینه پیری وجود دارد، از این انگاره گرفته که پیری به سادگی فرایندی از فرسودگی و سائیدگی بدن است (مانند زنگزدگی خودرو) تا این باور که پیری و مرگ از لحاظ ژنتیکی برنامهریزی و هدایت میشوند.
در واقع، هیچ محدودیت واضحی در مورد حیات وجود ندارد و هیچ برنامهای پیشبینیپذیر و یگانهای در کار نیست. اتفاقهای مختلفی درون و میان بافتهای موجود زنده رخ میدهد، و هر اندام و عضو بدنی با ضربآهنگ مخصوصی آسیبها را انباشت میکند و مقدار این آسیبها به نوع صدمههایی بستگی دارد که انسان در زندگی روزمره به جسم خود تحمیل میکند.
در برههای از سال 2020، شمار افراد بالای سن شصت و پنج سال در سرتاسر جهان بیشتر از تعداد بچههای 1 تا 4 سال خواهد شد. تا سال 2050 نیز به احتمال قوی جمعیت سالخوردگان 2.5 برابر جمعیت نوجوانان خواهد شد.
سو آرمسترانگ در این کتاب داستانِ جامعه علمی را بازگو میکند که به دنبال درک پدیدۀ پیری کندوکاو میکنند، هم از دید ابزارهای دقیق و هم از دید آدمهای عادی که نمونهای از اسرار پیری به شمار میروند، از کسانی که دچار پیری زودرس میشوند (همان سندرم هاچینسون-گیلفورد) تا کسانی که در دهۀ هشتم زندگی هنوز دارند در مسابقات ماراتن شرکت میکنند.
کتاب «حیات در وقت اضافه» به کاوش در همین آزمایشهای حیرتانگیز میپردازد که خون جوان به رگهای نمونهها تزریق میکنند و همچنین یافتههای پژوهشی حاصل از کاشت اولین سر انسان و خیلی موارد دیگر. این کتاب نشان میدهد که دانش پزشکی و زیستشناسی اکنون ما را به کدام سو میبرند و مسائلی از دیدگاه اخلاقی، روانشناسی و فلسفی مطرح میشوند. تمام این مطالب از طریق مصاحبه با دانشمندان پیشرو در این حوزه و افرادی بیان میشوند که نمایانگر جنبههای جالب و بااهمیتی از پدیدۀ پیری هستند.
سخن مترجم:
بشر در هیچ دورهای از تاریخ به این اندازۀ سالخورده نبوده است. پیری واقعیت جدیدی است که هنوز اکثر ما آمادۀ رویارویی با آن نیستیم. پیری فرآیند زوال و کاهش نیروی موجودات زنده در گذر زمان است که در مفهومی ساده به پیری زیستی انسانها، حیوانات و تمامی موجودات و در مفهوم گستردهتر به سلولهای منفرد بدن یک جاندار اشاره دارد.
پیری در انسانها، نشاندهندۀ تجمع تغییرات در طول زمان است که شامل تغییرات جسمانی، روانشناختی، اجتماعی، محیطی و… میباشد. هرچند فراواناند نویسندگانی که میگویند زندگی در دوران پیری رضایت و آرامش بیشتری دارد و نباید راجع به دوران کهنسالی منفیبافی کرد؛
ساعت اپیژنیک
اما کافی است بهجای روانشناسان مثبتگرا سراغ زیستشناسان بروید تا متوجه شوید بدن سالخورده چقدر غمبار است. زیستشناسان چیز دیگری میگویند. پدیدهای که نامش را ساعت اپیژنیک گذاشتهاند، نشان میدهد که دیانای ما بهمرور دچار زوال میشود؛ جهشهای میتوکندریایی که با افزایش سن نسبت مستقیم دارد، از توانایی سلولها برای تولید انرژی میکاهد و کارآمدی دستگاه ایمنی بدنمان رفتهرفته کمتر میشود.
استخوانها ضعیفتر و چشمها کمسوتر میشوند و توانایی قلب و اندامهای داخلی بدن کاهش مییابد. نیاز به تخلیۀ مثانه بیشتر میشود، کارایی رودهها کاهش مییابد و پروتئینهای سمی در مغز انباشته شده و پلاکها و گرههایی شبیه به ماکارونی ایجاد میکنند که آلزایمر را به وجود میآورد.
جهش
پیری در سطوح مختلف بافت و اندام، سلول و مولکول بروز میکند. عوامل متعددی در بروز پیری نقش دارند که شامل زمینۀ ژنتیکی، میزان تولید رادیکالهای آزاد، میزان فعالیت آنزیم تلومراز، محدودیت غذایی، تولید محصولات زائد، متیله شدن و گلیکوزیله شدن دیانای، تنش، جهشهای میتوکندریایی، تخریب و ترمیم دیانای، میانکنش دیانای-پروتئین و غیره است که در علمی تحت عنوان پیریشناسی بهطور مجزا مورد مطالعه قرار میگیرند.
برخی از تغییرات مربوط به سن خوشخیم هستند، مانند سفید شدن موها. برخی دیگر منجر به کاهش عملکرد حواس و فعالیتهای زندگی روزمره و افزایش حساسیت در برابر بیماری ضعف یا ناتوانی میشوند. در حقیقت، بالا رفتن سن عامل خطر اصلی برای بسیاری از بیماریهای مزمن در انسان است. بیماریهای مرتبط با سن مانند آرتریت روماتوئید، سرطانها، ناهنجاریهای عصبی و افتادگی پوست، هزینهای است که ما برای باید زندگی طولانیمدت بپردازیم.
قیمت اصلی 128000 تومان بود.102000 تومانقیمت فعلی 102000 تومان است.افزودن به سبد خرید
فهرست مطالب:
سخن ناشر
سخن مترجم
پیشگفتار
فصل اول: پیری چیست؟
فصل دوم: فرسودگی؟
فصل سوم: تلومرها – اندازهگیری طول عمر سلولها
فصل چهارم: کهولت سلولی – ناتوان، اما نه کاملاً شکستخورده
فصل پنجم: پیری زودرس
فصل ششم: صدف دوکپهای و سایر مدلها
فصل هفتم: این درون ژنهاست
فصل هشتم: کمتر بخورید، بیشتر زندگی کنید؟
فصل نهم: دستگاه ایمنی- نخستین پاسخدهندگان
فصل دهم: دستگاه ایمنی بدن – متخصصانی که این مسئولیت را بر عهده دارند
فصل یازدهم: میکروبها مقاومت میکنند
فصل دوازدهم: اچآیوی/ ایدز – بدتر شدن یک وضعیت بغرنج
فصل سیزدهم: اپیژنتیک و زمانبندی – دو چهرۀ زمان
فصل چهاردهم: سلولهای بنیادی – بازگشت به اصل
فصل پانزدهم: عاملی در خون
فصل شانزدهم: مغز ازدسترفته
فصل هفدهم: بیماری آلزایمر – خانوادهای که پیشگام بود
فصل هجدهم: بیماری آلزایمر – چالشی برای آمیلوئید
فصل نوزدهم: زیر سر محیط است، لعنتی!
فصل بیستم: درمان فرد – نه بیماری
فصل بیستم و یکم: تحقیقات پیری – از آزمایشگاه تا درون حیات ما
کتابهای مرتبط:
- نواحی آبی; کتاب درباره درسهایی برای سبک زندگی، طول عمر، سلامتی
- چگونه خوب بخوابیم; کتاب سبک زندگی درباره داشتن آرامش شبانه
- مغز انسان; کتاب مغزت را مرتب سازی کن از نشر راوشید
- ذهن آگاهی در محل کار; کتابی درباره برنامه تمرینی برای رویارویی با استرس شغلی
- کتاب بزرگترین اشتباه انیشتین; زندگینامه نابغهای جایزالخطا
- کتاب یکه تاز; رهنمودها و اندرزهایی برای رسیدن به موفقیت شغلی از راه هوش عاطفی